Sifu Jos Jeurissen

De lessen worden verzorgd door Jos Jeurissen, eerste dan Nggo Mbie Paei en rijkserkend Instructeur A via NCS Martial Arts.

shaolin

 

 

 

 

Taekwon-Do I.T.F
“Ik ben in aanraking gekomen met de martial arts op 18 jarige leeftijd door mijn schoolvriend Ben in 1978. Als basis ben ik begonnen met het Taekwondo in de Dojo van mijn leraar Shihan J.H.Dreuw 7e Dan Jiu-Jitsu, 6e Dan Judo, 3e Dan Taekwondo, 1e Dan Aikido. Omdat ik bijna elke les aanwezig was mocht ik al vanaf mijn 6e kyu [groene band] mijn leraar helpen met het verzorgen van de Taekwondolessen. Meester Dreuw gaf les in de Chang Hung stijl van generaal Choi Hong Hi. Omdat de Nederlandse Taekwondo Associatie, als afdeling van de Budo Bond Nederland, werd opgeheven en opging in de Taekwon-Do Bond Nederland moest hij overstappen op de W.T.F.- stijl. Helaas had meester Dreuw geen animo meer om nog op oudere leeftijd hierin les te gaan geven. Ik ben na 2 jaar trouwe toewijding eerst op zoek gegaan naar een vergelijkbare stijl  in de Taekwondo bij Mai Douven 4e Dan en Seo Myung-Soo 9e Dan. Maar de harde Karateachtige Poomsee trok mij veel minder dan de zachte vloeiende Hyung van de Chang Hung stijl.

Santung Siaolim Pai
Door de invloed van de Bruce Lee en Shaolin films en de t.v.-serie Kung Fu van die tijd, heb ik interesse gekregen in Kung Fu. In 1980 ben ik dan ook Kung Fu gaan beoefenen bij Santung Siaolim Pai. Een harde Noordelijke Shaolin stijl overgeleverd via Indonesië naar Nederland door Sifu Rudi Schadt. Ik heb 2 ½ jaar bij Sifu Rudi getraind. Sifu Rudi was een goede vriend van de inmiddels overleden Sifu Richard Offerbeek, een van de gezworen broeders en oprichter van de Nggo Mbie Paei.

Nggo Mbie Paei
In 1982 ben ik les gaan nemen bij de Nggo Mbie Paei. Ik ben gaan trainen bij Sifu Hans Buijs een leerling van Sifu Ton Becks, de tweede gezworen broeder en oprichter. Hier behaalde ik mijn blauwe band Kungfu. Hans is een goede vriend van mij geworden, en we zijn samen Aikido gaan leren van zijn broer Sjaak, een leerling van de bekende Judo, Jiu-Jitsu en Aikido grootmeester Krystek. Sjaak gaf les in een gemeenschapshuis in Hoensbroek. Ons initiatief was een paar later jaar de oorzaak  voor de oprichting van de Hoensbroekse Aikido vereniging Jindo. Hier behaalde ik mijn gele band voor Aikido. Door een ongeluk is Hans helaas moeten stoppen met lesgeven.

Sifu Richard was technisch adviseur en een van de vijf gezworen broeders en oprichters van de Nggo Mbie Paei. Nggo Mbie Paei is Hokkien voor het Mandarijnse E’mei Quan. E’mei Quan is ontstaan in E’mei Shan, een van de heilige bergen gelegen in Sichuan. Sichuan is een provincie in het Noord-Westen van China ten Oosten van Tibet. E’mei Quan bestaat uit een groot aantal verschillende Noordelijke stijlen uit de Shaolin Quan, maar ook door zijn ligging heeft het veel zachte ‘Wudang’ als harde Zuidelijke Fukíen invloeden. Vlak voor mijn bruine band examen in 1985 heeft hij zijn school overgedaan aan Silvester Roos een oud-leerling van Oscar Bradwolff, de derde gezworen broeder.

Wushu
In 1986 won Sifu Silvester de tweede plaats bij de Eerste Europese Wushu Kampioenschappen in Brussel. Hier zagen wij een spectaculair optreden van Li Yang Long met zijn dronken zwaard. Vanaf dat moment wisten wij, dat Wushu sport nummer 1 voor ons werd. Zodoende was Roos Wushu een van de eerste scholen in Nederland waar Wushu beoefend werd, en ik een leerling van het eerste uur in de Chang Quan. Chang Quan is een competitie stijl die is samengesteld uit de belangrijkste Noordelijke Wushu stijlen.

Silvester Roos, Loe Hoyer en Anton Noordenbos (ook Nggo Mbie Paei trainers) hebben inmiddels de Nederlandse Wushu Federatie opgericht samen met o.a Klaas Padberg en Earl Bleijd.

Nan Quan, Taiji Quan, Bagua Zhang en Mantis
Later in 1997 heb ik mijn training hervat bij de Nggo Mbie Paei onder Doddy Geeraths, de vierde gezworen broederen en oprichter.  Bij Sifu Doddy heb ik eindelijk mijn zwarte band gehaald in 2001. Al deze tijd ben ik Wushu blijven beoefenen. Ik heb in die tijd ook Nan Quan geleerd met mijn broer René, die inmiddels Nederlands kampioen werd en lid van het Nederlands Wushu Team. Door blijvende contacten met sifu Silvester, ben ik Taiji Quan en Bagua Zhang gaan leren van zijn Lin Qiu Ping. Lin Qiu Ping is de vrouw van Li Yang Long. Van  Li Yang Long leerde ik Gunshu (stok) en de Tang Lang (bidsprinkhaan) van Yue Hai.

Shaolin
Ik wilde mijn horizon in de traditionele Wushu stijlen verbreden en ben  in 2000 Shaolin Quan gaan leren van Sifu Maurice Kleijnen, een leerling van Bert van Ooyen, de zoon van Ed van Ooyen, de vijfde gezworen broeder en oprichter. Ik leerde Lian Huan Quan en Hong Quan. In diezelfde tijd werkte ik bij het RIVM in Bilthoven. Zodoende ben ik Shaolin lessen gaan nemen bij Joost Warsanis in Utrecht, en Pakua Zhang en Tai Chi Chuan lessen  bij Henny Eleonora in Amsterdam en Antwerpen.

YuYing Wushu Guan
In 2002 startte ik samen met mijn broer René onze  Wushu school onder auspiciën van de Nggo Mbie Paei in Brunssum. Een jaar later ontmoette ik Sifu Zheng WenHua op de Belgische Kampioenschappen. Zij is begonnen op 6 jarige leeftijd en heeft de 6e Duan Wushu behaald. Ik heb 1½  jaar les van haar gehad in Chang Quan, Cha Quan en Bagua Zhang. Zij startte na haar verhuizing een Wushu school in Haarlem, waar ik haar assistent was. Het reizen elke week naar Haarlem en Tilburg, waar ik een jaar lang een Wushu school had, werd mij echter teveel.

Maastricht
In 2005 ben ik met mijn vriendin Caroline gaan samenwonen in Maastricht, waar ik in oktober dat jaar onze school YuYing Wushu Guan opende. Inmiddels bestaat de school in Maastricht al 6 jaar. In de tussentijd heb ik het NSC diploma Martial Arts Instructeur A behaald in 2009 en volgde ik lessen traditioneel  Chang Quan en Bai He Quan (kraanvogel) bij Erik Elsemans, leerling van meester Yang.  Nog steeds volg ik lessen Chang Quan bij sifu Zheng Wenhua. Als gevolg van de observatiestage tijdens de MA instructeurcursus ben ik Shotokan Karate gaan volgen bij Roger Heuvelsland. Recent heb ik na 1 ½ jaar oefenen de groen band behaald.

 

“Wie oude kennis koestert en voortdurend nieuwe vergaart, mag een leraar van anderen zijn”. Confucius Chinees filosoof (551 v.C.- 479v.C.)